Híreink

5 dolog, amit jogosan várhatsz el a közös képviselőtől

budapesti-kozos-kepviselo-feladataiÁltalában azt gondoljuk, hogy a közös képviselő felel mindenért, ami a társasházban történik. Tulajdonképpen így is van, nem árt azonban tudni, hogy pontosan mi tartozik a közös képviselő feladatai közé, mi az, amit jogosan kérhetnek rajta számon és mi az, amit máshogy kell megoldani.

1. Közös költség

Talán ez az, ami először eszünkbe jut a közös képviselők kapcsán, hiszen ez személy szerint is érint minden egyes tulajdonost. A közös képviselő feladata, hogy pontos nyilvántartást vezessen a befizetett összegekről és a tartozásokról is. A közösség érdekeit kell szem előtt tartania, ezért fontos, hogy az elmaradt befizetéseket be tudja hajtani, ennek érdekében megtegyen minden szükséges lépést.

2. Működtetés

Ha a közösképviselő jól végzi a munkáját, atulajdonosoknak nem kell a ház napi működéséhez szükséges dolgokkal foglalkoznia és minden olajozottan működik. Intézi a közüzemi számlák befizetését, a szemétszállítást, a ház könyvelését és az esetleges hibák elhárítását illetve javítását is.

3. Közgyűlés

Évente legalább egyszer minden társasházban össze kell hívni egy közgyűlést, persze erre ennél gyakrabban is sor kerülhet, ha valamilyen váratlan esemény indokolja. A közgyűlések összehívása és zökkenőmentes lebonyolítása szintén a közösképviselő feladata. Minden közgyűlésről jegyzőkönyvnek kell készülnie és egy igazán jó közös képviselő a gyűlés után ezt mindenki számára elérhetővé teszi például egy kör e-mailben.

A közgyűlésről hangfelvételt a résztvevők beleegyezésével lehet készíteni.

Cégünk mindenesetben készít hangfelvétel, amivel eredményesen lehet megelőzni a későbbi vitákat, hiszen a felvétel bármikor visszahallgatható.

A határozatokról készült összefoglalót a képviselő köteles a közgyűléstől számított 8 napon belül eljuttatni a tulajdonosoknak.

4. Közös használatú területek

A közös használatú területek, mint például folyosók, lépcső, esetleg udvar használatának szabályait ki kell alakítani és minden lakóval ismertetni kell. Továbbá mindenkinek tisztában kell lennie a tűz és balesetvédelmi szabályokkal is. A közös képviselőnek nem elég ezeket ismertetnie, de ügyelnie kell rá, hogy ezeket be is tartsák a lakók, szükség esetén írásban is fel kell szólítani a szabálysértőt.
Ennek haszna baj esetén nyer jelentőséget, amikor a társasház például tűzvédelmi ellenőrzésen bírságot kap. Ha a képviselő tudja bizonyítani, hogy a szabálysértőt tájékoztatta, felszólította és arról a házirendbe foglalt szabályról is értesítette hitelt érdemlően, hogy a bírság összege a szabálysértőre áthárítható, akkor ezen iratok birtokában be lehet hajtani eredményesen az akár több százezer forintos bírságot.

5. Állagmegóvás

Ahhoz, hogy mindenki számára ideális és élhető környezetet alakítsunk ki egy társasházban, fontos, hogy a ház állapota folyamatosan figyelemmel legyen kísérve. A Közös képviselőnek foglalkoznia kell a lakóktól/tulajdonosoktól érkezett bejelentésekkel és ha a ház állapotát veszélyeztető dolog történik, haladéktalanul cselekednie kell, megkeresve a legoptimálisabb megoldást.

Ellenőrizze!

Ezen kívül még számos olyan dolog van, amivel egy igazán jó Közös Képviselőnek foglalkoznia kell. Ha szeretné tudni, mik azok, töltsd le az ingyenes Közös Képviselő Ellenőrző listánkat ide kattintva és derítsd ki, vajon a megfelelő ember vezeti-e a társasházat!

Szilber Szilvia

Társasházkezelőként elsősorban az általam képviselt tulajdonosi közösség érdekét kell szem előtt tartanom, a szolgáltatók, szállítók, vagy hatóságok felé a közösség képviseletében kell a (közgyűlési) határozatok szerint eljárnom. Emellett a tulajdonosi érdekütközések esetén ki kell derítenem a többség számára optimálisabb megoldást és képviselnem kell mindkét (!) pártot a konszenzus létrehozásának érdekében, hogy a kisebbség védelme is biztosítva legyen.

Megtisztelő az ilyen összetett megbízás és büszkeséggel tölt el, hogy több mint 300 család bizalmasa lehetek.

12 hozzászólás ehhez: “5 dolog, amit jogosan várhatsz el a közös képviselőtől”

 1. Fodor István szerint:

  Tulajdonosként kérhetem a gondnok és takarító munka köri leírását? Elutasíthat azzal hogy vállalkozót alkalmaz?

  1. Szilber Szilvia szerint:

   Kedves István,

   A társasházban ha Ön tulajdonos, akkor joga van a ház szerződéseinek tartalmát megismerni. (Nem csak a kifizetéshez szükséges összeg befizetésére.) 😉
   Sajnos a képviselő nem jogszerűen járt el, amikor ezt megtagadta.

   Javaslom, hogy írásban kérje a szerződések elektronikus megküldését.
   Amennyiben erre nemleges választ kap vagy ésszerű határidőben nem kap választ, akkor segítségére tudunk lenni egy megbízás keretében, hogy kiderítsük mire megy el a tulajdonosok pénze.

   Fenti javaslatunk nem minősül jogi tanácsadásnak.

   Köszönjük, hogy megtisztelt bizalmával és kérdésével hozzánk fordult!

 2. Pölöskei lajos szerint:

  Szép napot! Nekem olyan kérdésem lenne , hogy most lettem társasház tulajdonos, 2 hónapja. A közgyűlésre viszont nem hívott meg a képviselő,pedig az idei évről közös költség emelésről is döntés volt. Most kaptam meg a jegyzőkönyvet. Ilyenkor mi a helyzet?
  Üdv Pölöskei Lajos

  1. Szilber Szilvia szerint:

   Tisztelt Pölöskei Lajos,
   Amennyiben a tulajdonszerzésről értesítette a képviseletet, és az annak ellenére nem értesítette Önt, abban az esetben panasza jogos. A közgyűlési határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül Ön kezdeményezheti a bíroságon a határozatok érvénytelenítését. A tulajdonosok meghívásának elmaradása olyan formai hiba, miatt érvénytelenítik a közgyűlést és új közgyűlést kell a tárgyalt napirendekre kiírni.
   Üdvözlettel:
   Szilber Szilvia

 3. Fábián Zsolt szerint:

  Tisztelt cím!

  Vásároltunk egy bérházi ingatlant amihez tároló helyiség van a földszinten,az eladó megmutatta melyik ez a helyiség és közölte hogy ketten használják.
  Mai napon a másik fél kicserélte a zárat,azzal az indokkal hogy mától csak ő fogja használni mivel ezt megbeszélte a közös képviselővel,nem érdekelte hogy az új tulajnak van holmija a tárolóban. Úgy vásároltam hogy annak a tárolnak én leszek az egyik használója.
  Szerintem sem a képviselő sem a másik lakó nem járt el szabályosan.

  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Szilber Szilvia szerint:

   Kedves Fábián Zsolt,
   Oldalunkon feltett kérdésére az alábbiakban küldjük szakértőnk válaszát:

   A tárolók használatának jogát vélhetően valamilyen korábbi közgyűlési döntés rögzítette. Ez lehet az alapító okirat vagy későbbi közgyűlési határozat.

   Az eladó szóbeli tájékoztatása lehetett félrevezető is, mert elképzelhető, hogy hivatalos -fenti dokumentumokba foglalt- használati megállapodás nem volt.

   A közös képviselőtől kérelmezhet tárolót, arra hivatkozással, hogy ha mások többlet díj fizetés nélkül használhatnak területeket kizárólagosan, akkor ehhez mérten az Ön tulajdoni hányadának arányában Ön is jogosult a közösből többlet területet használni (saját költségén elkeríteni).

   Amennyiben a tárolóhely kevesebb mint az igénylő, és díjat fizetnek a használók, akkor magasabb díj ajánlattal juthat területhez.

   Köszönöm bizalmát, hogy kérdésével hozzánk fordult.
   Amennyiben lakásvásárlás előtt áll és az ingatlanhoz kapcsolódó társasházi jogok és kötelezettségek felmérése tekintetében segítségére lehet csapatunk (műszaki, jogi, pénzügyi területeken), örömmel állunk rendelkezésére.

   Üdvözlettel:

   Szilber Szilvia
   ügyvezető
   REFLEXIO HUNGARY Kft.

 4. Angyal Magdolna szerint:

  A felettem lakók vagy alberlők leáztatták a fűrdő szobám plafonját.és a falat. mosdokagylója alatt levő csap amelyhez a mosógép vizszivó csöve van csatlakoztatva csepeg. A tulajok ukránok, és nem tartózkodnak a lakásban Albérlők laktak a lakásban,akiket nem lehetett elérni. Van megbízott, akit ertesitettünk a leáztatásról. Akkor éppen üresen lévő lakásban elzárta a főcsapot. Ennyi. A csapot nem csinaltatták meg bármikor újra leaztathatnak.Közben megjelentek a tulajok, de a csapot nem csinálták meg. Mi az eljárás, és a közös képviselőnek van e ebben tennivalója?

  1. Szilber Szilvia szerint:

   Tisztelt Angyal Magdolna,

   Az épület állagának megőrzése érdekében a tulajdonost fel kell szólítani a helyreállítás elvégeztetésére.
   Amennyiben a közös képviselő felszólítása eredménytelen, Ön tulajdonosként a kerületi jegyzőnél kezdeményezhet birtokvédelmi eljárást, melynek keretében a jegyző szólítja fel és kötelezi majd tulajdonostársát a javításra.
   Amennyiben az ukrán tulajdonosok nem intézkednek és vészhelyzet alakul ki, akkor hatósági tanú jelenlétében lehet a lakást felnyittatni és a közös képviselő a szükséges beavatkozást így tudja elvégeztetni. Ennek költségeit természetesen a tulajdonosra kell majd áthárítani. Ha tájékoztatják erről, akkor elképzelhető, hogy hajlandó lesz intézkedni.
   Sajnos amíg nem történik konkrét áztatás és nem folyik a víz addig a lakás erőszakos felnyittatása a rendőrség részéről nem lesz támogatott, így nem tudnak intézkedni.
   A káresemény után a társasház biztosításának terhére tudják majd a csőtörés és ingatlanban keletkezett károkat téríttetni, azonban az ingóságokra a tulajdonosnak külön biztosítást érdemes kötni.
   Bízom benne, hogy válaszommal segítségére lehettem és az ügy káresemény nélkül békésen rendeződik!

   Köszönjük bizalmát, hogy kérdésével hozzánk fordult.

   Tisztelettel:

   Szilber Szilvia
   társasház szakértő

   1. Angyal Magdolna szerint:

    Tisztelt Hölgyem!Tájékoztatását köszönöm! A probléma jelenleg megoldottnak látszik, szerencsémre a tulajdonosok együttmüködőek voltak.

 5. Balázs Tibor szerint:

  Kedves Szilber Szilvia!
  Társasházunk közös képviselője júniusban olyan magas fűtésdíjat kért befizetésre, ami nagyságrendileg tért el a téli hónapok fűtési díjától is. Kérdésünkre arról tájékoztatta a tulajdonosokat, hogy a májusi gázóra leolvasáskor hiba történt, az egyik tulajdonosra terheltek nagyobb összeget, a többiek a valós fogyasztásnál kevesebbet fizettek. Mivel ez nem indokolta volna a nagy összeget, kértük annak elszámolási levezetését. Sajnos a közös képviselő nem reagált leveleinkre. Kérdésem, hogy miként köteles-e elszámolni kérésünkre erről a megemelkedett összegről és, ha igen, miként vehetjük rá erre.
  Tisztelettel: Balázs Tibor

  1. Szilber Szilvia szerint:

   Tisztelt Balázs Tibor,

   Több társasház ellenőrzése során is tapasztaltam, hogy a közös képviselő a havi számlát osztja fel az éppen abban a hónapban fogyasztást bejelentők között.
   Ezzel a költségek megosztása nagyon aránytalan lesz, hiszen egyes tulajdonosok hónapokig nem diktálnak, majd egyszer diktálnak egy nagyobb fogyasztást, amikor az szintén az aktuális havi számlát osztják el. A hónapok óta elfogyasztott és egyszerre diktált adatokkal így ebben a hónapban -amikor sokat diktáltak- a hőfogyasztás egységára nagyon kedvező lesz.
   Abban a hónapban viszont, amikor a tulajdonosok fogyasztanak, de csak kevesen diktálnak, akkor a kevés diktálást teljesítő között van felosztva az összes többi tulajdonos fogyasztásának havi díja, hiszen a szolgáltató a tényleges fogyasztást számlázza ki.

   Feltétlenül éves fogyasztási adatokból kell kiindulni, és az éves díjakat kell alapul venni, hogy kiszámítsák az adott társasházban a fűtés kWh egységárát és vízmelegítés m3 egysegárat.

   Önöknél ez a kiugró költség csak úgy fordulhatott elő, hogy nem éves átalányt egységárat számol a közös képviselő, hanem a havi számlákat osztja fel.
   A közös képviselő a számítás alapját természetesen köteles a tulajdonosoknak bemutatni. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az írásos felszólítás után javaslom, hogy forduljanak a kerületi jegyzőhöz és kezdeményezzenek törvényességi felügyeleti eljárást.
   Közös képviselőknek a felszólító levélben jelezhetik, hogy amennyiben nyolc napon belül nem ad választ arra, hogy milyen számítási metodikával jutott az adott eredményre, akkor kénytelenek lesznek a jegyzőhöz fordulni.
   Valószínűleg visszamenőleg érdemes lehet újra számoltatni a fogyasztás alapján a díjakat (amennyiben az megfelelően volt dokumentálva, visszakereshetőek az óraállások).

   Sajnos pont azok jártak jól a havi számlák felosztásával, akik ritkán diktáltak, míg a rendesen, havonta diktáló tulajdonosok pedig az átlagos hónapokban (amikor többen nem diktáltak) magasabb egységárat fizettek.

   Bízom benne, hogy válaszomat hasznosnak találta, és hogy hamarosan megoldódik a probléma önöknél.

   Köszönöm bizalmát, hogy kérdésével hozzám fordult.
   Üdvözlettel,
   Szilber Szilvia
   Társasház szakértő

 6. Kiss Tamás szerint:

  Jo napot kívánok.
  Vettünk egy társasházi lakást.
  A lépcsőház nagyon koszos ,szerintem minimum egy éve nem volt takarítva.
  A ház előtt a bejáratnál 2 méteres gaz van,a haz körül a fű is óriási.
  Nekünk most lenne majd esedékes az elso havi díj befizetése (havi 7000 ft),amivel nincs is baj,de ha nem csinál a képviselő semmit akkor is kötelességem befizeti ???
  Én megcsinálom most ezeket a munkálatokat saját költségre, de nem ez a megoldás.

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük