Egyéb

Közös képviselő leváltása – mikor és hogyan?

budapesti-kozos-kepviseloHosszú ideje már, hogy nem úgy mennek a dolgok a házban, ahogyan kellene. A lakók évek óta fizetik a közösköltséget, mégsem látják semmi nyomát. A festék lepereg a falról, a lift folyton meghibásodik, a közös képviselő pedig vagy nem is elérhető, vagy csak mentegetőzik. Ismerős történet? Általában évek telnek el így. A lakók bosszankodnak de senki nem tesz semmit. De mégis mikor jön el az a pont, amikor a következő lépés már a közös képviselő leváltása?

 • mindenki rendszeresen fizeti a közösköltséget, de egyszer csak kiderül, hogy a ház pénzügyi gondokkal küzd
 • van egy-két lakó, aki nem fizeti a közös költséget, a közös képviselő pedig nem tudja behajtani a tartozást
 • ha a közös képviselő rendszeresen késik a gyűlésekről, szétszórt, nem elérhető, nem válaszol az e-mailekre, nem veszi fel a telefont stb
 • ha kaotikus az ügyintézés, a közös képviselő nem elég határozott, egyértelműen az látszik, hogy nincs aki kézben tartsa a dolgokat
 • ha a közös képviselőt csak a pénz beszedése foglalkoztatja az egyéb feladatait pedig elhanyagolja
 • ha a felújítások során rendszeresen a drágább ajánlatokat fogadja el
 • a vállalkozók által elvégzett munka gyakran silány minőségű
 • ha nincsenek közgyűlések, vagy ha vannak, értelmetlenek, mert a megbeszélt dolgok soha nem valósulnak meg
 • ha a közös képviselő nem tájékoztatja a tulajdonosokat a ház ügyeiről, nincs kapcsolattartás a lakókkal

Leváltanám, de hogyan?

A leváltás menete törvényileg szabályozott, de ettől nem kell megijedni, nem bonyolult és most igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat.

 1. Első lépésként jelezni kell a közös képviselőnek, hogy le szeretnénk váltani. Ezt megtehetjük először szóban, de mindenképp érdemes írásban is, hogy nyoma maradjon. A tulajdonosok 10 %-ának írásos kérelmére -a kérelmezett napirendi pontokkal- köteles közgyűlést összehívni a képviselő/társasházkezelő a kézhezvételtől számított 30 napon belül. Sokan félnek az esetleges konfliktusoktól, de a közös képviselőnek is egy lehetőség ez a közgyűlés, hiszen hozzátehet a kérelmezett pontokon túl napirendi pontokat, hogy tisztázhassa az félreértéseket.
 2. Ideális esetben a közös képviselő együttműködő és ezt követően megtörténik a közgyűlés összehívása.
 3. Ha mégis olyan helyzetbe kerülnénk, hogy a közös képviselő akadályozza a leváltás folyamatát, például nem válaszol az ezzel kapcsolatos megkeresésekre, érdemes a számvizsgáló bizottsághoz fordulni. A határidő letelte után a Számvizsgáló/Számvizsgáló Bizottság 15 nap múlva összehívhatja a közgyűlést.
 4. Ha ők sem együttműködőek, a lakóknak önállóan kell megszervezniük a közgyűlést, melynek érvényességéhez az illetékeseknek küldött kérelmek dokumentálása feltétlenül szükséges, hogy mulasztásuk bizonyítható legyen.
 5. A közgyűlésen a lakók egyszerű többséget igénylő szavazással tudnak döntést hozni a leváltásról, tehát a közgyűlésen résztvevő tulajdonosok több mint felének azonos szavazatot kell leadnia, hogy érvényes eredményt kapjunk. (Azaz ha kettőnél több jelölt van, akkor érdemes két körös szavazást tartani.)
 6. Ha pedig megtörtént a leváltás, nem kell aggódnunk, hiszen a korábbi közös képviselő a leváltását követő 5 évben még felelősségre vonható a mulasztásaiért.

Az ideális közös képviselő

Ahhoz pedig, hogy megtalált a társasház számára ideális közös képviselőt, tisztában kell lennie a feladataival. Töltse le ingyenes ellenőrző listánkat, hogy megtudhassa, mi alapján válasszon új közös képviselőt!

Szilber Szilvia

Társasházkezelőként elsősorban az általam képviselt tulajdonosi közösség érdekét kell szem előtt tartanom, a szolgáltatók, szállítók, vagy hatóságok felé a közösség képviseletében kell a (közgyűlési) határozatok szerint eljárnom. Emellett a tulajdonosi érdekütközések esetén ki kell derítenem a többség számára optimálisabb megoldást és képviselnem kell mindkét (!) pártot a konszenzus létrehozásának érdekében, hogy a kisebbség védelme is biztosítva legyen.

Megtisztelő az ilyen összetett megbízás és büszkeséggel tölt el, hogy több mint 300 család bizalmasa lehetek.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük