Egyéb

Közös képviselő leváltása – mikor és hogyan?

budapesti-kozos-kepviseloHosszú ideje már, hogy nem úgy mennek a dolgok a házban, ahogyan kellene. A lakók évek óta fizetik a közösköltséget, mégsem látják semmi nyomát. A festék lepereg a falról, a lift folyton meghibásodik, a közös képviselő pedig vagy nem is elérhető, vagy csak mentegetőzik. Ismerős történet? Általában évek telnek el így. A lakók bosszankodnak de senki nem tesz semmit. De mégis mikor jön el az a pont, amikor a következő lépés már a közös képviselő leváltása?

 • mindenki rendszeresen fizeti a közösköltséget, de egyszer csak kiderül, hogy a ház pénzügyi gondokkal küzd
 • van egy-két lakó, aki nem fizeti a közös költséget, a közös képviselő pedig nem tudja behajtani a tartozást
 • ha a közös képviselő rendszeresen késik a gyűlésekről, szétszórt, nem elérhető, nem válaszol az e-mailekre, nem veszi fel a telefont stb
 • ha kaotikus az ügyintézés, a közös képviselő nem elég határozott, egyértelműen az látszik, hogy nincs aki kézben tartsa a dolgokat
 • ha a közös képviselőt csak a pénz beszedése foglalkoztatja az egyéb feladatait pedig elhanyagolja
 • ha a felújítások során rendszeresen a drágább ajánlatokat fogadja el
 • a vállalkozók által elvégzett munka gyakran silány minőségű
 • ha nincsenek közgyűlések, vagy ha vannak, értelmetlenek, mert a megbeszélt dolgok soha nem valósulnak meg
 • ha a közös képviselő nem tájékoztatja a tulajdonosokat a ház ügyeiről, nincs kapcsolattartás a lakókkal

Leváltanám, de hogyan?

A leváltás menete törvényileg szabályozott, de ettől nem kell megijedni, nem bonyolult és most igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat.

 1. Első lépésként jelezni kell a közös képviselőnek, hogy le szeretnénk váltani. Ezt megtehetjük először szóban, de mindenképp érdemes írásban is, hogy nyoma maradjon. A tulajdonosok 10 %-ának írásos kérelmére -a kérelmezett napirendi pontokkal- köteles közgyűlést összehívni a képviselő/társasházkezelő a kézhezvételtől számított 30 napon belül. Sokan félnek az esetleges konfliktusoktól, de a közös képviselőnek is egy lehetőség ez a közgyűlés, hiszen hozzátehet a kérelmezett pontokon túl napirendi pontokat, hogy tisztázhassa az félreértéseket.
 2. Ideális esetben a közös képviselő együttműködő és ezt követően megtörténik a közgyűlés összehívása.
 3. Ha mégis olyan helyzetbe kerülnénk, hogy a közös képviselő akadályozza a leváltás folyamatát, például nem válaszol az ezzel kapcsolatos megkeresésekre, érdemes a számvizsgáló bizottsághoz fordulni. A határidő letelte után a Számvizsgáló/Számvizsgáló Bizottság 15 nap múlva összehívhatja a közgyűlést.
 4. Ha ők sem együttműködőek, a lakóknak önállóan kell megszervezniük a közgyűlést, melynek érvényességéhez az illetékeseknek küldött kérelmek dokumentálása feltétlenül szükséges, hogy mulasztásuk bizonyítható legyen.
 5. A közgyűlésen a lakók egyszerű többséget igénylő szavazással tudnak döntést hozni a leváltásról, tehát a közgyűlésen résztvevő tulajdonosok több mint felének azonos szavazatot kell leadnia, hogy érvényes eredményt kapjunk. (Azaz ha kettőnél több jelölt van, akkor érdemes két körös szavazást tartani.)
 6. Ha pedig megtörtént a leváltás, nem kell aggódnunk, hiszen a korábbi közös képviselő a leváltását követő 5 évben még felelősségre vonható a mulasztásaiért.

Az ideális közös képviselő

Ahhoz pedig, hogy megtalált a társasház számára ideális közös képviselőt, tisztában kell lennie a feladataival. Töltse le ingyenes ellenőrző listánkat, hogy megtudhassa, mi alapján válasszon új közös képviselőt!

Szilber Szilvia

Társasházkezelőként elsősorban az általam képviselt tulajdonosi közösség érdekét kell szem előtt tartanom, a szolgáltatók, szállítók, vagy hatóságok felé a közösség képviseletében kell a (közgyűlési) határozatok szerint eljárnom. Emellett a tulajdonosi érdekütközések esetén ki kell derítenem a többség számára optimálisabb megoldást és képviselnem kell mindkét (!) pártot a konszenzus létrehozásának érdekében, hogy a kisebbség védelme is biztosítva legyen.

Megtisztelő az ilyen összetett megbízás és büszkeséggel tölt el, hogy több mint 300 család bizalmasa lehetek.

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük